ΧΡΟΝΟΣ:Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Zoom

ΧΡΟΝΟΣ:Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

# TRV-00367

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Τι  είναι χρόνος; Είναι κάτι πραγματικό ή μια ψευδαίσθηση που θα τελειώσει μόλις παύσει κάθε είδους «αλλαγή» στο Σύμπαν μας;
Ο χρόνος υπάρχει ή αναδύεται από έναν άχρονο Κόσμο;
Σκεφτόμαστε και ζούμε «εντός» ή «εκτός» χρόνου;
Ζούμε σε ένα σύμπαν Μπόλτσμαν ή σε ένα σύμπαν Λάιμπνιτς;
Ελεύθερη βούληση ή μοίρα; Αλλαγή ή αιωνιότητα; Ατομικότητα ή ομοιομορφία;
Άραγε, οι φυσικοί νόμοι είναι αδήριτοι και διαχρονικοί ή εξελίσσονται στον χρόνο, στο πλαίσιο μιας κοσμολογικής φυσικής επιλογής;

Διαθέσιμο
23,00 €

Όλες οι παραγγελίες που δεχόμαστε μέχρι τις 16:00 και αφορούν προϊόντα που βρίσκονται στην αποθήκη μας, διεκπεραιώνονται την ίδια μέρα

Άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή, για να λύσει τις απορίες και τους προβληματισμούς σας σχετικά με τον εξοπλισμό σας.

Σε περίπτωση που δεν μείνετε ικανοποιημένος/η από το προϊόν που παραλάβατε, μπορείτε να το επιστρέψετε εντός 14 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του.

Εμπειρία που εμπιστεύεστε . Το Πλανητάριο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ειδών αστρονομίας στα Βαλκάνια

Περιγραφή

ΧΡΟΝΟΣ:Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Τι  είναι χρόνος; Είναι κάτι πραγματικό ή μια ψευδαίσθηση που θα τελειώσει μόλις παύσει κάθε είδους «αλλαγή» στο Σύμπαν μας;
Ο χρόνος υπάρχει ή αναδύεται από έναν άχρονο Κόσμο;
Σκεφτόμαστε και ζούμε «εντός» ή «εκτός» χρόνου;
Ζούμε σε ένα σύμπαν Μπόλτσμαν ή σε ένα σύμπαν Λάιμπνιτς;
Ελεύθερη βούληση ή μοίρα; Αλλαγή ή αιωνιότητα; Ατομικότητα ή ομοιομορφία;
Άραγε, οι φυσικοί νόμοι είναι αδήριτοι και διαχρονικοί ή εξελίσσονται στον χρόνο, στο πλαίσιο μιας κοσμολογικής φυσικής επιλογής;

Τέτοιου είδους αντινομίες θέτει –και απαντά– ο διαπρεπής θεωρητικός φυσικός Λι Σμόλιν. Επαναπροσδιορίζει τη φυσική και αμφισβητεί ευθέως τον Αϊνστάιν που θεωρούσε τον χρόνο επουσιώδη για την περιγραφή του Κόσμου.

«Παλαιότερα υιοθετούσα την πλασματική φύση του χρόνου. Λαχταρούσα ν’ αλλάξω τον χρονοδέσμιο κόσμο του ανθρώπου με έναν κόσμο καθαρής και άχρονης μαθηματικής  αλήθειας.
Σήμερα, βρίσκομαι στην αντίπερα όχθη: τίποτε απ’ όσα γνωρίζουμε ή βιώνουμε δεν πλησιάζει περισσότερο στην καρδιά της φύσης απ’ όσο η πραγματικότητα της ύπαρξης του χρόνου.
Η αιτία γι’ αυτή τη λυτρωτική άρνηση στην επιστημονική ορθοδοξία βρίσκεται στις πρόσφατες εξελίξεις της κοσμολογίας. Η επόμενη επανάσταση στη θεωρητική φυσική  είναι “προ των πυλών”. Το κλειδί για το νόημα της κβαντικής θεωρίας και της τελικής ενοποίησής της με τον χώρο, τον χρόνο, τη βαρύτητα και την κοσμολογία, βρίσκεται στον χρόνο. Για να κατανοήσουμε την εικόνα του Σύμπαντος, όπως μας  αποκαλύπτεται, πρέπει να ενστερνιστούμε την πραγματικότητα στην ύπαρξη του χρόνου με έναν νέο τρόπο. Αυτό εννοώ λέγοντας ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του Χρόνου».Lee Smolin

Ο Λι Σμόλιν, συγγραφέας του αμφιλεγόμενου, αλλά ιδιαιτέρως δημοφιλούς βιβλίου Θεωρία Χορδών, με το τωρινό έργο του προσφέρει στη σύγχρονη φυσική μια ριζοσπαστική, εναλλακτική νέα προσέγγιση και ανοίγει ένα νέο σύμπαν δυνατοτήτων σε πλήθος ετερόκλητων γνωσιακών πεδίων: από την κοσμολογία, τη φιλοσοφία, την πολιτική, την οικονομία και την κρίση της, μέχρι την οικολογία, τις κοινωνικές δομές  και τον ανθρώπινο παράγοντα, η Αναγέννηση του Χρόνου επαναπροσδιορίζει την πραγματικότητα και –προσδίδοντάς της αρμόζουσα  διαύγεια και ισχύ– την τοποθετεί, πλέον, πάνω από τη θεωρία.
Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος για μια καλύτερη θεωρία και, πιθανότατα, για μια καλύτερη κοινωνία.

Η επιστήμη είναι μια από τις μεγάλες ανθρώπινες περιπέτειες. Η αύξηση της γνώσης αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανθρώπινης ιστορίας, και για όσους είχαν την  τύχη να συμμετάσχουν σε αυτήν, είναι ο πυρήνας της καρδιάς τους. Παρ’ ότι δεν  μπορούμε να προβλέψουμε το αύριο –αλλιώς δεν θα γινόταν καμιά έρευνα– μπορούμε βάσιμα να υποστηρίξουμε ότι στο μέλλον θα γνωρίζουμε περισσότερα. Διότι σε κάθε κλίμακα, από την κβαντική κατάσταση ενός ατόμου μέχρι τον κόσμο ολόκληρο, και σε κάθε επίπεδο πολυπλοκότητας, από ένα φωτόνιο που εκπέμφθηκε στις αρχές του Σύμπαντος και συνεχίζει ακόμα τον δρόμο του, μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνίες, το κλειδί είναι ο χρόνος και το μέλλον παραμένει ανοιχτό.

Είναι η Φύση συνεχής ή ασυνεχής; Είναι το Σύμπαν πεπερασμένο ή άπειρο; Είναι η ζωή αποτέλεσμα νομοτέλειας ή προϊόν καθαρής τύχης; Θα βρούμε ποτέ συντροφιά στο διάστημα; Ίσως δεν καταφέρουμε ποτέ ν’ απαντήσουμε σ’ αυτά τα θεμελιώδη  ερωτήματα. Ίσως πάλι η απάντηση να μη βρίσκεται στο ένα ή στο άλλο σκέλος κάθε ερωτήματος, αλλά στον συνδυασμό των αντιθέτων. Ελπίζουμε να απαντήσουμε προτού εξαντληθεί ο χρόνος στη δική μας κλεψύδρα.


ΣΧΟΛΙΑ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ
"Ένας χείμαρρος ιδεών επιστήμης και φιλοσοφίας από έναν επινοητικότατο στοχαστή. Ένα βιβλίο-διάγνωση τόσο για τις «ασθένειες» της σύγχρονης φυσικής όσο και για τη βαριά «νόσο» της πολιτικής και της οικονομικής κρίσης."
Kirkus Reviews

"Θα ήθελα να βρεθώ για ένα ποτό με τον Σμόλιν και να ανοίξουμε κουβέντα για τα σωστά και για τα λάθη της θεωρίας του. Έτσι πρέπει να διαβαστεί αυτό το βιβλίο: ένα έργο-έναυσμα που σε σπρώχνει να ρίχνεις στο τραπέζι διαχρονικά ερωτήματα."
Nature


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Λι Σμόλιν είναι θεωρητικός φυσικός με σημαντική συνεισφορά στην έρευνα για την ενοποίηση στη φυσική. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Harvard και  Princeton. Σήμερα είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Περίμετερ για τη Θεωρητική Φυσική, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Waterloo
(Οντάριο του Καναδά) και του τμήματος φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Χρησιμοποιώντας τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις του στην κοσμολογία, την κβαντική μηχανική και τη γενική σχετικότητα, καθώς και σε όλες τις ετερόκλητες προσπάθειες κβάντωσης της βαρύτητας, ο Λι Σμόλιν υφαίνει μια πειστική και εντελώς νέα άποψη για την πραγματικότητα. Μας δείχνει πώς η σύγχρονη φυσική εξαλείφει τον χρόνο, και υποστηρίζει με ακαταμάχητο τρόπο ότι αυτό είναι λάθος.  Η οποιαδήποτε επαρκής κοσμολογία πρέπει να στηρίζεται στη μετατροπή του χρόνου και του «τώρα»
σε θεμελιώδεις οντότητες.

Μετάφραση: ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Συγγραφέας: ΣΜΟΛΙΝ ΛΗ

Χαρακτηριστικά Προϊόντος

Βιβλιοδεσία Σκληρό εξώφυλλο
Κωδικός ISBN 978-618-5061-08-1
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός σελίδων 484
Εκδοτικός οίκος ΤΡΑΥΛΟΣ
Διαστάσεις (mm) 140Χ210
Έτος Έκδοσης 2016

Επιπλέον Πληροφορίες

Αξιολογήσεις

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

Μόνο εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν αξιολόγηση. Παρακαλούμε, Συνδεθείτε ή Εγγραφείτε

Φόρμα Αιτήματος Τιμής

Με την αποστολή του αιτήματος τιμής δηλώνετε ότι συμφωνείτε πως το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης μπορεί να συλλέξει τα στοιχεία σας μέσω αυτής της φόρμας.