ΤΟ ΕΓΓΥΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ + ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ + Η ΣΕΛΗΝΗ, Οδηγός για την παρατήρηση και τη φωτογράφηση + ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ + SKYWATCHER ULTRAWIDE 9mm Zoom

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΟ ΕΓΓΥΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ + ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ + Η ΣΕΛΗΝΗ, Οδηγός για την παρατήρηση και τη φωτογράφηση + ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ + SKYWATCHER ULTRAWIDE 9mm

# PL073

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Τιμή πακέτου 100€ και δώρο προσοφθάλμιο SKYWATCHER ULTRAWIDE 9mm αξίας 68€

Άμεσα διαθέσιμο
100,00 €

Όλες οι παραγγελίες που δεχόμαστε μέχρι τις 16:00 και αφορούν προϊόντα που βρίσκονται στην αποθήκη μας, διεκπεραιώνονται την ίδια μέρα

Άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή, για να λύσει τις απορίες και τους προβληματισμούς σας σχετικά με τον εξοπλισμό σας.

Σε περίπτωση που δεν μείνετε ικανοποιημένος/η από το προϊόν που παραλάβατε, μπορείτε να το επιστρέψετε εντός 7 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του.

Εμπειρία που εμπιστεύεστε . Το Πλανητάριο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ειδών αστρονομίας στα Βαλκάνια

Περιγραφή

 

Το Εγγύς Διαστημικό Περιβάλλον της Γης
Ιστορία, Τεχνολογία και Επιστήμη της Αστρονομίας
του κ. Σταύρου Αυγολούπη, καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ κ. Σταύρου Αυγολούπη, με τίτλο Το Εγγύς Διαστημικό Περιβάλλον της Γης, Ιστορία, Τεχνολογία και Επιστήμη της Αστρονομίας. Πρόκειται για ώριμο καρπό της διδακτικής και ερευνητικής πείρας τριών δεκαετιών του γνωστού και εξαίρετου καθηγητή. Όπως ο ίδιος γράφει στον πρόλογο του βιβλίου, χρειαζόταν όλος αυτός ο χρόνος, για να αποκτήσει η συσσωρευμένη γνώση μια απαραίτητη για το σκόρπισμά της διαύγεια, τάξη και λιτή απλότητα.
 
Το βιβλίο αυτό είναι μια επιτυχημένη προσπάθεια συμπύκνωσης βασικών γνώσεων από την ιστορία, την τεχνολογία και την επιστήμη της Αστρονομίας. Απευθύνεται στους φοιτητές των παιδαγωγικών τμημάτων και στο ευρύ κοινό. Ο αναγνώστης που θα εγκύψει στις σελίδες του θα αποκτήσει μια σφαιρική γνώση της Αστρονομίας, με αναφορές στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Και όχι μόνο: ο συγγραφέας δε διστάζει να εξετάσει και περιοχές που βρίσκονται στο όριο ή στο περιθώριο της Αστρονομίας, όπως είναι το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινης ζωής και η αστρολογία.

Το ύφος της γραφής πλησιάζει το αφηγηματικό, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τη στεγνή παράθεση επιστημονικών δεδομένων. Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική και κάποιες φωτογραφίες κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα. Ένα κατατοπιστικό γλωσσάρι και ένα παράρτημα με μονάδες, σταθερές και χαρακτηριστικά του Ήλιου και της Σελήνης προσθέτουν στη χρηστικότητα του βιβλίου. Το τετράγωνο σχήμα του είναι μια ευχάριστη έκπληξη και έδωσε τη δυνατότητα για δημιουργική σελιδοποίηση, με σαφή πλεονεκτήματα για το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα.

Το Εγγύς Διαστημικό Περιβάλλον της Γης, Ιστορία, Τεχνολογία και Επιστήμη της Αστρονομίας είναι ένα σπουδαίο βιβλίο που φέρει την υπογραφή ενός σπουδαίου δασκάλου της Αστρονομίας.

Κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Για να απολαύσει κανείς την ομορφιά μιας φυσικής θέας του αρκεί η όραση, αλλά ειδικότερα για να απολαύσει την ομορφιά της αστρονομικής παρατήρησης θα χρειαστεί την κατανόηση, επομένως τη γνώση. Όλα τα ουράνια σώματα αποκτούν άλλη διάσταση ομορφιάς στο μάτι του παρατηρητή που πιο πριν έχει αναζητήσει τη γνώση γι’ αυτά.

Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει τον αναγνώστη να βαδίσει στα μονοπάτια που καθημερινά χαράζει η επιστήμη της Αστρονομίας προκειμένου να προσδιορίσει τη θέση μας μέσα στο Σύμπαν. Θα του γνωρίσει ιστορικούς σταθμούς της πορείας της ανθρώπινης σκέψης αλλά και της σύγχρονης τεχνολογικής επανάστασης που έκανε δυνατή την εξερεύνηση του Σύμπαντος.

Στις σελίδες του οι αστρονομικές γνώσεις που κατακτήθηκαν ήδη από την αρχαιότητα συναντούν τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στο εγγύς διαστημικό μας περιβάλλον. Σε ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να εμφυσήσει την αγάπη για την αστρονομική παρατήρηση η εικόνα δε θα μπορούσε να έχει δευτερεύοντα ρόλο. Εικόνες ασύλληπτης ομορφιάς μας ταξιδεύουν στο ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό. Το ταξίδι δεν τελειώνει στην τελευταία σελίδα. Το ταξίδι αρχίζει μετά την τελευταία σελίδα, όταν ο αναγνώστης θα σηκώσει το βλέμμα από το φθαρτό αντίτυπο, για να ατενίσει το αιώνιο πρωτότυπο.

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Αν μου ζητούσαν να ξεχωρίσω τρία γνωρίσματα που προσδίδουν αξία σε αυτό το βιβλίο, θα απαντούσα τα εξής:
Πρώτον, το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας προσεγγίζει την Αστρονομία σε όλες σχεδόν τις βασικές διαστάσεις της.
Ψηλαφίζει την ιστορία της Αστρονομίας, κάνοντας μία αναδρομή στις ασύλληπτες αστρονομικές ενοράσεις των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Με πρωτόγονη τεχνολογία, αλλά με εξαιρετική οξύτητα πνεύματος, οι πρόγονοί μας θεμελίωσαν πολλές από τις αρχές της σημερινής Αστρονομίας.

Το βιβλίο αυτό απογράφει το οπλοστάσιο της σύγχρονης τεχνολογίας της Αστρονομίας. Πανίσχυρα «μάτια» σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπως το Hubble, το XMM-Newton, το Spitzer, σαρώνουν το διαστημικό περιβάλλον σε όλες τις περιοχές του φάσματος, για να μας χαρίσουν εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς και σημαντικής επιστημονικής αξίας. Τα «άπτερα» ξαδέρφια τους, τα τεράστια κάτοπτρα που είναι σκαρφαλωμένα στις πιο απομονωμένες κορυφές της Γης, αντιπαραθέτουν το πλεονέκτημα του μεγέθους τους απέναντι στον μεγαλύτερο εχθρό της παρατήρησης, που είναι η ατμόσφαιρα της Γης.

Σήμερα ακτινογραφούμε το Σύμπαν, καταγράφοντας ακόμα και τα αόρατα
μήκη κύματος. Αναζητούμε την αλήθεια, αποκρυπτογραφώντας τα μυστικά που κρύβει το φως των μακρινών γαλαξιών και των παράξενων κοσμικών δομών των γιγαντιαίων γαλαξιακών σμηνών, για να κατανοήσουμε τα πρώτα στάδια δημιουργίας του Σύμπαντος, το πώς εξελίχτηκε στη σημερινή του μορφή και το ποιο θα είναι το μέλλον του.

Με τα τηλεσκόπια υπερύθρου κατορθώσαμε να διαπεράσουμε τα πυκνά νέφη αερίων και σκόνης και να παρατηρήσουμε πρωτογαλαξίες και πρωτοαστέρες μέσα σε «κουκούλια» σκόνης. Τέτοιες παρατηρήσεις μέσα στους δίσκους σκόνης ορισμένων αστέρων μας αποκάλυψαν τα περίφημα εξωηλιακά πλανητικά συστήματα, των οποίων η ανακάλυψη σηματοδοτεί τις μέρες μας.

Το βιβλίο διατρέχει σχεδόν όλους τους στίβους της επιστήμης της Αστρονομίας, όπως είναι η σφαιρική Αστρονομία, η ουρανογραφία, ο αστρονομικός χρόνος, η αστρονομική παρατήρηση, το ηλιακό μας σύστημα και η γέννηση των αστέρων και των πλανητών. Ακόμα, αναφέρεται στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, αλλά και στην καπήλευση της επιστημονικής αλήθειας που γέννησε την ψευδοεπιστήμη της Αστρολογίας.

Δεύτερον, το βιβλίο είναι καρπός τριών δεκαετιών έρευνας και διδασκαλίας. Διαπιστώνει κανείς στο τέλος του δρόμου ότι χρειαζόταν όλος αυτός ο χρόνος για να αποκτήσει η συσσωρευμένη γνώση μια απαραίτητη για το σκόρπισμά της διαύγεια, τάξη και λιτή απλότητα.

Τρίτον, το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δημιουργήθηκε από αγάπη για την Αστρονομία και με αγάπη για τους αναγνώστες. Πάρα πολλές φορές, με τον συνεργάτη μου και φίλο, Σίμο Οικονομίδη, σταθήκαμε με δέος μπροστά σε κάποια νέα φωτογραφία υψηλής ανάλυσης, αλλά και μπροστά στο ανεξάντλητο πνεύμα του Ανθρώπου, που έχει καταφέρει να προεκτείνει το βλέ
μμα του στα βάθη του Χώρου και του Χρόνου. Με λαχτάρα μικρού παιδιού εξακολουθώ να στέκομαι μπροστά στα άλυτα μυστήρια του αστρονομικού ταξιδιού και με την ίδια λαχτάρα επιθυμώ να μοιραστώ τη χαρά αυτού του ταξιδιού με τους εκπαιδευτικούς της χώρας μας και πιο πολύ με τους φοιτητές μου, που θα ταχθούν να σκορπίσουν τη γνώση σε κάθε γωνιά και σε κάθε κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο, μα και με όλους όσους διψούν για γνώση και ομορφιά.

Εύχομαι από την καρδιά μου, η ανάγνωση αυτού του βιβλίου να αποτελέσει για σας έναν τόσο σημαντικό σταθμό του αστρονομικού ταξιδιού όσο αποτέλεσε για μένα η συγγραφή του.

Σταύρος Ι. Αυγολούπης
Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2008Περιεχόμενα


Εισαγωγή

1. Ιστορική εξέλιξη των αρχαίων ελληνικών ιδεών στην Αστρονομία, από τον Θαλή τον Μιλήσιο μέχρι και τον Αριστοτέλη

eggys chapter 2

2. Σφαιρική Αστρονομία

3. Χρόνος

4. Αστερισμοί και ουρανογραφία

5. Τηλεσκόπια

6. Η σύσταση και η δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος

7. Ο Ήλιος ως τυπικός αστέρας και τα ηλιακά φαινόμενα

8. Πλανητικά συστήματα

9. Η Σελήνη


10. Εξωγήινη ζωή

11. Η θέση της επιστήμης της Αστρονομίας για την Αστρολογία


ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,
ένας οδηγός για τη συμβατική και την ψηφιακή φωτογράφηση
του H.J.P. Arnold

 

Μετάφραση: Σίμος Οικονομίδης (Φυσικός Msc.)
Επιστημονική επιμέλεια: Αρης Μυλωνάς
Προσθήκη στην ελληνική έκδοση: Η web camera στην αστροφωτογράφιση (του Αριστείδη Βούλγαρη)

                                                                       

Το Αστροφωτογραφία είναι ένας κλασικός εισαγωγικός οδηγός στο συναρπαστικό αυτό χόμπι. Ο H.J.P. Arnold οδηγεί τον αναγνώστη βήμα προς βήμα σε όλες τις πτυχές της αστρονομικής απεικόνισης - με μια μηχανή μόνο, με ένα τηλεσκόπιο και με την πιο σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία. Πλούσια εικονογραφημένο με περισσότερες από 100 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες καθώς και αστροχάρτες και διαγράμματα, το Αστροφωτογραφία είναι ένα βιβλίο ενδιαφέρον και προσιτό, πρακτικό και ενημερωτικό.


Το βιβλίο απευθύνεται γενικά σε δύο κατηγορίες του αναγνωστικού κοινού:

1.Ερασιτέχνες αστρονόμους, που σκέφτονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη φωτογράφηση των ουράνιων αντικειμένων. Είναι σύνηθες, καθώς ο ερασιτέχνης αστρονόμος αποκτάει πείρα και εξελίσσεται, να θελήσει κάποια στιγμή να περάσει στο λογικά επόμενο βήμα μετά την παρατήρηση, που είναι η αποτύπωση των αντικειμένων ή φαινομένων του ουρανού που τον ενδιαφέρουν.

2.Φωτογράφους, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, που αναζητούν νέα πεδία δράσης ή έχουν δει αστρονομικές δουλειές και αναρωτιούνται πώς μπορούν να προσεγγίσουν αυτά τα θέματα.

Και για τις δύο κατηγορίες η ροή της πληροφορίας είναι τέτοια, ώστε να οδηγηθούν ομαλά από αυτά που γνωρίζουν σε εκείνα που ενδεχομένως αγνοούν. Έτσι, για όσους έχουν ένα βασικό υπόβαθρο είτε στο ένα είτε στο άλλο γνωστικό αντικείμενο, το βιβλίο αυτό είναι ένας κατάλληλος και πολύτιμος οδηγός στο συναρπαστικό κόσμο της αστροφωτογραφίας. Αυτό που κάνει την αστροφωτογραφία ιδιαίτερη είναι η αίσθηση επιτεύγματος που δίνει η αποτύπωση εξωτικών ή απαιτητικών θεμάτων. Η αποκάλυψη σχημάτων και χρωμάτων που δε συλλαμβάνει το γυμνό μάτι στην άμεση παρατήρηση. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με μια αναφορά του συγγραφέα, ίσως είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που έχουν περπατήσει στη Σελήνη παρά αυτοί που έχουν φωτογραφήσει το ανάλημμα!

Το βιβλίο αυτό καλύπτει, σε ένα εισαγωγικό επίπεδο, όλες τις βασικές πτυχές της αστροφωτογραφίας. Επιλογή μηχανών, φακών, φιλμ, εξοπλισμού. Διαδικασίες. Φωτογράφηση με φιλμ. CCD, ψηφιακές μηχανές και φωτογράφηση στο τηλεσκόπιο. Πώς να αποτυπώσετε τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες. Εμφάνιση των φωτογραφιών στο σπίτι. Ειδικά φωτογραφικά projects. Τέλος, στην ελληνική έκδοση έχει προστεθεί ένα κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στην πιο πρόσφατη εξέλιξη του χόμπι, την αστροφωτογράφηση με web camera.

Ο H.J.P. Arnold, αναγνωρισμένος αστροφωτογράφος και συγγραφέας, φαίνεται να κατέχει καλά τόσο το θέμα που διαπραγματεύεται όσο και τις ανάγκες του αρχάριου αστροφωτογράφου. Έτσι προσεγγίζει το θέμα του αφενός με αναλυτική διάθεση, αφετέρου μεριμνώντας ώστε το κείμενο να είναι εύληπτο και να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 
Ο H.J.P. (“Douglas”) Arnold ήταν βοηθός του διευθυντή της Kodak Ltd πριν δημιουργήσει τη δική του φωτογραφική βιβλιοθήκη αφιερωμένη στην αστρονομία και στις διαστημικές πτήσεις. Είναι ο ανταποκριτής του British Journal of Photography σε θέματα αστρονομίας και διαστήματος. Ο Arnold έχει γράψει διάφορα βιβλία και πολλά άρθρα πάνω στην αστρονομική απεικόνιση καθώς και βιογραφίες ιστορικών προσωπικοτήτων της φωτογραφίας. Είναι τακτικός καλεσμένος στο “The Sky at Night” του Sir Patrick Moore και ήταν στην ομάδα του τηλεοπτικού στούντιο του BBC για τις τελευταίες προσεδαφίσεις του Apollo. Ζει στο Havant, Hampshire.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

1 - Ο ουρανός εκεί πάνω

 
Πόσο μεγάλο και  πόσο λαμπρό; Πώς βλέπουμε, Ο χάρτης του ουρανού, Ο Ήλιος, Οι πλανήτες, Η Σελήνη, Εκλείψεις

2 - Ένας άλλος κόσμος

 

 Εντοπισμός και εκθέσεις, Εστιακός λόγος και εστιακή απόσταση, Ιστορία και ύψωση στο τετράγωνο, Πλήθος προβλημάτων

3 - Εξοπλισμός

 

 Η φωτογραφική μηχανή, Φακοί, Αξεσουάρ, Μη φωτογραφικά αντικείμενα

4 - Φιλμ

 

«Μη κανονική χρήση» του έγχρωμου φιλμ, Παύση του νόμου της  αναλογικότητας, Μέγιστη πυκνότητα και   “προωθημένη     εμφάνιση”, Ασπρόμαυρα φιλμ, Φιλμ νέας τεχνολογίας, Ταχύτητα  κατάλληλη για την περίσταση

5 - Διαδικασίες

 

 Καταπολεμώντας το κρύο,Προετοιμασίες, Λίστα ελέγχου του εξοπλισμού, Η καθαυτή διαδικασία, Λίστα ελέγχου της διαδικασίας, Το πρόβλημα της κίνησης, Το τέλος της φωτογράφησης, Σημειώσεις: μαθαίνοντας  από την εμπειρία, Καταπολέμηση της  δρόσου, Υλικά

6 - Η Σελήνη

 

 Το αποτέλεσμα της χρήσης διαφορετικών φακών, Έκθεση και η ανάγκη  για bracketing, Ο χειρισμός του κοντράστ, Σεληνιακές εκλείψεις, Σκιόφως, Στάσεις με πολλαπλά είδωλα, Λίκνιση

 7 - Ο Ήλιος

 

 Ασφάλεια, Φίλτρα ουδέτερης  πυκνότητας, Πολυμερή φίλτρα, Η φύση των   ηλιακών εκλείψεων, Υπολογισμός εκθέσεων, Εξασκηθείτε πρώτα, Δευτερεύοντα φαινόμενα

 8 - Τα αστέρι

 

 Αστρικές ιχνογραμμές, Τα αστέρια ως «φωτεινά σημεία», Φωτοβολία του ουρανού και  φωτορύπανση, Παρακολούθηση των αστέρων

  9 - Οι πλανήτες

 

 Διακυμάνσεις των  διαστάσεων, Εκλείψεις των πλανητών πίσω  από  τη Σελήνη  (επιπροσθήσεις), Σύνοδοι: ευκαιρίες για καλλιτεχνικές απεικονίσεις, Μια σύναξη πέντε πλανητών

10 - Η Γη είναι κι αυτή πλανήτης!

 

 Σέλα, Φωτεινά νυχτερινά νέφη, Ημερινά θέματα, Ουράνια τόξα, Άλως, Στέμματα, ηλιακές στήλες και η πράσινη αναλαμπή, Λυκαυγές, λυκόφως και σεληνόφως,  Κεραυνοί, αστραπές

 11 - Κομήτες και ζωδιακό φως

 

 Κομήτες, Το ζωδιακό φως

12 - Μετέωρα, δορυφόροι, αεροσκάφη και UFO

 

 Μετέωρα, Τεχνητοί δορυφόροι, Αεροσκάφη και UFO

 13 - Εμφάνιση

 

 Προπαρασκευαστικό στάδιο, Εμφάνιση ασπρόμαυρου φιλμ, Η εμφάνιση έγχρωμων φιλμ, Αντιγραφή διαφανειών

14 - Προγραμματική φωτογράφηση

 

 Λεπτός σεληνιακός μηνίσκος, Σκιόφως, Οι γωνιώδεις διαστάσεις του Ήλιου και της Σελήνης, Ηλιακή δραστηριότητα, Λίκνιση, Άρης, ανάδρομος βρόχος, Το ανάλημμα, Εξοπλισμός και διαδικασίες

15 - Ο δρόμος μπροστά: Τηλεσκόπια και νέοι ορίζοντες CCD και ο ψηφιακός κόσμος

 

 Μέρος πρώτο: Τηλεσκόπια και νέοι ορίζοντες,

Στηρίξεις μηχανών με μηχανισμό, παρακολούθησης, Χρήση του τηλεσκοπίου, Παράλληλη φωτογράφηση (Piggybacking),
Άμεση φωτογράφηση και προβολή με προσοφθάλμιο, Φιλμ, Εξειδίκευση: Ήλιος,  Σελήνη, πλανήτες και βαθύς ουρανός,Στο σκοτεινό θάλαμο;

Μέρος δεύτερο: CCD και ο ψηφιακός κόσμος, Ψηφιακές μηχανές: η εξωεστιακή μέθοδος, Χρήση κορυφαίων μηχανών, Τροποποίηση της εικόνας, Ο υπολογιστής και ο ουρανός

  16 - Ξένοι ουρανοί

Η πρόκληση του Νότου, Τι είδους ταξίδι; Αστρονομικά κέντρα, Προβλήματα ακτίνων Χ, Εμφάνιση των φιλμ

17 - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η web camera στην αστροφωτογραφία

 Η χρήση της web camera, το πρόγραμμα registax, η χρήση του registax, τεχνικές φωτογράφησης με τη web camera

Κράτα το

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Β' Έκδοση, Έγχρωμη Βελτιωμένη και Συμπληρωμένη
των Σταύρου Ι. Αυγολούπη & Γιάννη Χ. Σειραδάκη, καθηγητών Αστρονομίας του Α.Π.Θ.

Το κλασικό που έγινε σύγχρονο


Η Παρατηρησιακή Αστρονομία προσφέρει τη δυνατότητα στους εραστές του έναστρου ουρανού να δουν την ομορφιά του μέσα από ποιοτικές μεθόδους και τρόπους μετρήσεων καθώς και ποσοτικούς υπολογισμούς. Η παρατήρηση μ’ αυτόν τον τρόπο αποκτά ανοικτούς ορίζοντες και κρατά σε αέναο διαλογισμό κάθε λάτρη της απέραντης μαγείας του ουρανού. Τα ουράνια σώματα, έτσι, αποκτούν άλλη διάσταση ομορφιάς στο μάτι ενός παρατηρητή που έχει φροντίσει από πριν να αναζητήσει τη γνώση γι’ αυτά.


Η Παρατηρησιακή Αστρονομία των πανεπιστημιακών δασκάλων αστρονομίας του ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη και Γιάννη Σειραδάκη είναι πια ένα κλασικό βιβλίο του χώρου. Με αυτήν την έκδοση η μορφή του αλλάζει ριζικά και το περιεχόμενό του επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται.

Μία από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι το κεφάλαιο που αφιερώνεται στην ψηφιακή φωτομετρία με CCD κάμερα. Κατά πάσα πιθανότητα πουθενά αλλού στην ελληνική ή μεταφρασμένη βιβλιογραφία δεν υπάρχει ένας τόσο εκτενής και λεπτομερής οδηγός για μια τόσο εξειδικευμένη δραστηριότητα. Ο προχωρημένος ερασιτέχνης αστρονόμος θα δοκιμάσει μεγάλη χαρά όταν θα διαπιστώσει πόσο κατατοπιστικές είναι αυτές οι σελίδες.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι μορφική: το σχήμα του βιβλίου είναι πλέον τετράγωνο και η εκτύπωση έγχρωμη. Η μορφή αυτή έδωσε τη δυνατότητα προσθήκης μεγάλων, εντυπωσιακών φωτογραφιών αστρονομικών αντικειμένων (νεφελωμάτων, γαλαξιών κ.α.), που φανερώνουν στον αναγνώστη την ακαταμάχητη ομορφιά του νυχτερινού ουρανού.

Πολλές μικρότερες παρεμβάσεις στην ύλη συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα: ένα βιβλίο πιο πλήρες, πιο χρηστικό και πιο όμορφο από κάθε παλαιότερη έκδοσή του.  

Η Παρατηρησιακή Αστρονομία είναι ένα βιβλίο ασκήσεων αστρονομίας για τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής και του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Απευθύνεται, όμως, και στον ερασιτέχνη αστρονόμο που δεν αρκείται στην παρατήρηση, αλλά έλκεται από τη δυνατότητα της εμβάθυνσης: Θέλει να κατανοήσει, να υπολογίσει, να μετρήσει, να σχεδιάσει. Να προχωρήσει πέρα από την οπτική απόλαυση των φαινομένων, στο πεδίο της άσκησης, της λύσης προβλημάτων, της διερεύνησης και της εμπειρικής διαπίστωσης. Με άλλα λόγια, να αποκτήσει επιστημονική κατάρτιση.

Οι ασκήσεις της Παρατηρησιακής Αστρονομίας (με εξαίρεση το νέο κεφάλαιο της ψηφιακής φωτομετρίας) έχουν «παιδεύσει» πολλές εκατοντάδες φοιτητές από το 1987, οπότε είδε το φως η πρώτη έκδοση του βιβλίου. Χάρισαν στους φοιτητές αυτούς τον στέρεο κορμό αστρονομικής γνώσης που τους βοήθησε κατόπιν να διακριθούν στις μεταπτυχιακές σπουδές που ακολούθησαν σε απαιτητικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Το μάθημα, οι διδάσκοντες και το βιβλίο της Παρατηρησιακής Αστρονομίας έχουν γράψει ξεχωριστή ιστορία στην καρδιά όλων αυτών των φοιτητών.

Στην παρούσα έκδοση οι ασπρόμαυρες αναμνήσεις ντύνονται τον ρεαλισμό των χρωμάτων που μόνο στο μαύρο φόντο του ουρανού καλούν σε τέτοιο βάθος εμπειρίας. Οι καινούριοι αναγνώστες θα ενθουσιαστούν με τη γνώση και την ομορφιά που θα συναντήσουν στις σελίδες της νέας Παρατηρησιακής Αστρονομίας. Οι παλιοί αναγνώστες θα ενθουσιαστούν με την αναβάθμιση.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck.Αστρικές τροχιές γύρω από τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο.


moon phases
Σχηματική αναπαράσταση του κύκλου των φάσεων της Σελήνης κατά τη διάρκεια ενός συνοδικού μήνα των 29,53 ημερών.Καλλιτεχνική απεικόνιση του Γαλαξία μας.


 
ΣΕΛΗΝΗ,
οδηγός για την παρατήρηση και τη φωτογράφηση
του Peter Grego
Μετάφραση: Σίμος Οικονομίδης (Φυσικός Msc.)Ακολουθήστε τη Σελήνη καθώς γεμίζει και αδειάζει στη διάρκεια ενός σεληνιακού μήνα και βρείτε το δρόμο σας στην εντυπωσιακή, γεμάτη κρατήρες επιφάνειά της. Ο οδηγός παρατήρησης της Σελήνης έχει ένα εκτενές ημερολόγιο το οποίο σας πληροφορεί ποια χαρακτηριστικά μπορείτε να αναζητήσετε και πού, κάθε μέρα.

Το κείμενο συνοδεύεται από λεπτομερείς χάρτες, που σας δίνουν τη δυνατότητα να προγραμματίσετε τις δικές σας σεληνιακές εξερευνήσεις με τηλεσκόπιο ή κιάλια. Τα έγχρωμα σχήματα, οι εκπληκτικές κοντινές φωτογραφίες και το απλό και κατανοητό κείμενο σας βοηθούν να καταλάβετε το πώς σχηματίστηκαν τα χαρακτηριστικά της σεληνιακής επιφάνειας και το γιατί έχουν αυτήν την όψη.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Ο Peter Grego είναι τακτικός παρατηρητής του ουρανού από το 1976 και άρχισε να μελετάει τη Σελήνη από το 1982. Κάνει τις παρατηρήσεις του με μια ποικιλία τηλεσκοπίων, από ένα Maksutov 127 mm έως ένα Νευτώνιο 300 mm. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται κυρίως στη Σελήνη και στους λαμπρούς πλανήτες, αλλά μερικές φορές του αρέσει να «πηγαίνει στα βαθιά», όταν η Σελήνη απουσιάζει από τον ουρανό.
Ο Grego είναι Διευθυντής του Τομέα Σελήνης της Εταιρίας Λαϊκής Αστρονομίας (SPA) της Βρετανίας από το 1984. Εκδίδει τρία αστρονομικά έντυπα, το Luna (περιοδικό του Τομέα Σελήνης της Εταιρίας Λαϊκής Αστρονομίας), το SPA News Circulars και το περιοδικό Popular Astronomy. Επιπλέον, γράφει και εικονογραφεί τη μηνιαία στήλη "MoonWatch" στο περιοδικό Astronomy Now. Ο Grego είναι μέλος της Βρετανικής Αστρονομικής Εταιρίας και της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.Σεληνιακή γεωλογία και τα χαρακτηριστικά της Σελήνης

 Οι κρατήρες της Σελήνης, Μεγαλύτεροι κρατήρες – οι περιτοιχισμένες πεδιάδες, Λεκάνες πρόσκρουσης και οι θάλασσες, Η γέννηση της Σελήνης, Οροσειρές και κορυφές, Πτυχώσεις στο θαλάσσιο τοπίο, Θόλοι, Ρηγματώδης Σελήνη, Αυλάκια

2. Η Σελήνη στο διάστημα

Η τροχιά της Σελήνης, Χρόνος και παλίρροια, Η ψευδαίσθηση της Σελήνης, Ακολουθώντας τη Σελήνη στον ουρανό, Σεληνιακή Λίκνιση

Σκιόφως, Σεληνόφως

3. Ο εξοπλισμός του παρατηρητή της Σελήνης

    

Κιάλια, Τηλεσκόπια όλων των σχημάτων και μεγεθών, «Σοβαρά » τηλεσκόπια, Η διακριτική ικανότητα, Προσοφθάλμια, Στηρίξεις τηλεσκοπίων,
Προσωπικοί υπολογιστές και προγράμματα για τη Σελήνη

4. Παρατήρηση της Σελήνης

Παρατήρηση του νεότερου από 24 ώρες σεληνιακού μηνίσκου, Δύο ημερών, Τριών ημερών, Τεσσάρων ημερών, Πέντε ημερών, Έξι ημερών, Επτά ημερών, Οκτώ ημερών, Εννέα ημερών, Δέκα ημερών, Έντεκα ημερών, Δώδεκα ημερών, Δεκατριών ημερών, Δεκατεσσάρων ημερών – Πανσέληνος, Δεκαπέντε ημερών, Δεκαέξι ημερών, Δεκαεπτά ημερών, Δεκαοχτώ ημερών, Δεκαεννέα ημερών, Είκοσι ημερών, Είκοσι μίας ημερών, Είκοσι δύο ημερών, Είκοσι τριών ημερών, Είκοσι τεσσάρων ημερών, Είκοσι πέντε ημερών, Είκοσι έξι ημερών, Είκοσι επτά ημερών

5. Καταγραφή των παρατηρήσεων

 

Συμβατική φωτογράφηση, Ψηφιακή απεικόνιση, Σκιαγράφηση της Σελήνης


6. Εκλείψεις και επιπροσθήσεις

Ηλιακές εκλείψεις, Σεληνιακές εκλείψεις, Παρατήρηση σεληνιακών εκλείψεων, Σεληνιακές επιπροσθήσεις

7. Η Σελήνη της διαστημικής εποχής

 Σοβιετικές σεληνιακές βολίδες, Σεληνιακές βολίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, Με πύραυλο στη Σελήνη, Επιστροφή στη Σελήνη

 

 
 
 

ULTRAWIDE 9mm, διαμέτρου 31.8mm (1 1/4")

Η σειρά UltraWide της SkyWatcher περιλαμβάνει ευρυγώνιους προσοφθάλμιους με πολλαπλές επιστρώσεις και μεγάλο eye relief. Οι προσοφθάλμιοι προσφέρουν ένα γενναιόδωρο φαινόμενο πεδίο 66ο  επιτρέποντας την παρατήρηση πολλών αντικειμένων με μια ματιά. Δίνουν ευκρινέστατα είδωλα σε όλο το εύρος του οπτικού πεδίου. Διαθέτουν ελαστικά παρεκτάματα για άνετη παρατήρηση και αποκλεισμό του διάχυτου εξωτερικού φωτός.

Είναι ιδανικοί φακοί για τηλεσκόπια μικρής εστιακής απόστασης.

Χαρακτηριστικά Προϊόντος

Καθ.Βάρος (γρ.) 150
Eye Relief (mm) 15
Εστιακή απόσταση 9

Πρόσθετα Χαρακτηριστικά

Αξιολογήσεις

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

Μόνο εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν αξιολόγηση. Παρακαλούμε, Συνδεθείτε ή Εγγραφείτε

Φόρμα Αιτήματος Τιμής